marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Πέρα απο την αλήθεια

Αυτο που προκαλει  την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για την προοπτικη λύσης του Κυπριακου είναι η απίστευτη ευκολία με την οποία τα μέσα μαζικης επικοινωνίας στην Κύπρο είναι έτοιμα να παρακάμπτουν την αλήθεια και να διαδίδουν το ψέμα.  Αν προσθέσουμε σ’ αυτο την ετοιμότητα της κονωνίας να δεχτει το ψέμα χωρις κριτικη διάθεση, η τράπουλα είναι στημένη για την επικράτηση του σκοταδισμου και της μισαλλοδοξίας.  Ένα μόνο παράδειγμα είναι αρκετο για να δείξει το πρόβλημα: οι δηλώσεις του Ερντογαν για τις εγγυήσεις.  Είπε ο Ερντογαν:

«Τους το είπαμε ξεκάθαρα. Στις εγγυήσεις, στην ασφάλεια μην περιμένετε ένα σύστημα εγγύησης, στο οποίο δεν θα υπάρχει η Τουρκία, εμείς είμαστε αιωνίως (για πάντα – ilanihaye) εκεί. Δεύτερον, στο ζήτημα της ασφάλειας, όπως καθορίστηκε προηγουμένως, η Νότια Κύπρος και η τουρκική διοίκηση της Βορείας Κύπρου, με ίσους όρους θα διατηρούσαν εκείνοι 950 και εμείς 650 στρατιώτες, αυτό είναι που πρέπει να συνεχιστεί, δεν υπάρχει ζήτημα ολοκληρωτικής απόσυρσης τουρκικού στρατού από εκεί. Εξάλλου, αυτό ήταν που συζητήσαμε και προηγουμένως με αυτό τον τρόπο. Σε περίπτωση που γίνεται σκέψη για κάτι τέτοιο, τότε και οι δυο πλευρές πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα τους.»

Μια σοβαρη ανάλυση των πιο πάνω δηλώσεων θα έπρεπε να αφήσει άκρως ικανοποιημένη την Ελληνοκυπριακη πλευρα.  Η παράγραφος ξεκινα με το «εμεις είμαστε αιωνίως εκει».  Είναι η αρχικη θέση της Τουρκίας, η θέση-της για το πού βρισκόμαστε σήμερα.  Στη συνέχεια ο Ερντογαν καθορίζει το τι θεωρει σαν τη νόμιμη κατάσταση: «με ίσους όρους θα διατηρούσαν εκείνοι 950 και εμεις 650 στρατιώτες».  Απο μόνη-της η αναγνώριση πως η νόμιμη κατάσταση είναι η κατάσταση της Ζυρίχης, όχι μόνο δεν αποτελει πρόβλημα αλλα μεταθέτει την αρχικη τοποθέτηση της Τουρκίας πολύ πιο πίσω απο τη σημερινη κατάσταση με τις δεκάδες χιλιάδες κατοχικα στρατεύματα.  Και ο Ερντογαν δεν μένει εκει. Συνεχίζει και λέει «Σε περίπτωση που γίνεται σκέψη για κάτι τέτοιο [για ολοκληρωτικη απόσυρση του τουρκικου στρατου] τότε και οι δυο πλευρες πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά-τους».

Στην πραγματικότητα ο Ερντογαν με την τελευταία φράση συναντα τη δηλωμένη θέση της Ελληνοκυπριακης πλευρας.  Θα ανέμενε κανεις πως η Ελληνοκυπριακη πλευρα θα συμφωνούσε άμεσα με τον κ. Ερντογαν και θα τον καλούσε να κλείσουν το θέμα με την απόσυρση των στρατευμάτων και των δύο πλευρων.  Αντ’ αυτου, σύσσωμος ο Ελληνοκυπριακος τύπος άρχισε να ωρύεται για την «αδιάλλακτη» στάση του Τούρκου Προέδρου και να ερμηνεύει τις δηλώσεις-του σαν απόλυτη άρνηση αλλαγης των Εγγυήσεων.  Ανάλογης αντιμετώπισης έτυχε και η υπόλοιπη δήλωση του Ερντογαν.

Είναι απογοητευτικο το ότι ακόμα και σοβαροι δημοσιογράφοι που κατά τεκμήριο στηρίζουν τη λύση έχαψαν την αρνητικη ερμηνεία των δηλώσεων και καταδίκασαν με σκληρη γλώσσα τη στάση του Ερντογαν.  Αυτη η κατάσταση όμως δημιουργει αρνητικο κλίμα και τρέφει τη δυσπιστία απέναντι στην Τουρκοκυπριακη κοινότητα, κάτι που θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία για τη λύση.

Δυστυχως, το ψέμα και η εξαπάτηση έχουν πια γίνει μέρος του πολιτικου λόγου και χρησιμοποιείται χωρις αναστολες απο τους πολιτικους προκειμένου να κερδίσουν ψήφους.  Αυτο είναι τόσο διαδεδομένο που είναι πια και γνωστο  και αποδεκτο απο τους ψηφοφόρους, που το θεωρουν πια σαν αναπόφευκτο μέρος της πολιτικης.  Σαν αποτέλεσμα η λογικη ανάλυση και συζήτηση καταργούνται και η πολιτικη μετατρέπεται σε ένα αγώνα συνθημάτων και κενων υποσχέσεων.

Πρέπει ωστόσο να αποφύγουμε την κυνικη αποδοχη αυτης της πραγματικότητας και να προσπαθήσουμε να την ανατρέψουμε αν δεν θέλουμε να πηγαίνουμε απο το κακο στο χειρότερο.  Πρέπει άμεσα να αγωνιστούμε για την επικράτηση της λογικης.  Την κύρια ευθύνη έχουν φυσικα οι πολιτικοι ηγέτες – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Ακελ και ο Συναγερμος που πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν την αμυντικη στάση απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν βάναυσα την πραγματικότητα και να υπερασπιστουν με περηφάνεια τον αγώνα για την επανένωση του νησιου.

Θέμος Δημητρίου
24.1.2017